POROČILO POHODOV 2020

30. september 2020 | Pohod ob dnevu šorta

PD Galicija je v okviru Dneva  športa, ki smo ga  letos prvič praznovali v Sloveniji izvedlo pohod. Kljub rahlemu dežju se nas je zbralo 8 pohodnikov. Pohod je bil izveden 23. 09. 2020 s štartom ob 16.00 uri na Trju. Pot nas je vodila do Podgore, mimo Vrhovškove domačije do Šentjungerta. Po dobri uri prijetne hoje smo prispeli na cilj. V prijetnem vzdušju in rahlo mokri od dežja smo bili veseli, da smo naredili nekaj za svoje zdravje in za obeležitev praznika. Vseskozi smo upoštevali pravila NIJZ-a. Na koncu smo si zaželeli drug drugemu zdravje in se dogovorili, da se ob letu zopet srečamo.

Zapisal vodnik Viktor Furman

29. avgust 2020 | Po hmeljski poti

Trije vodniki PD Galicija  smo  29. avgusta 2020 sodelovali pri izvedbi pohoda po hmeljski poti. Start tradicionalnega pohoda po hmeljski poti je bil pri Eko muzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije  –  med 8. in 9. uro.

Organizatorji so vsakemu vodniku dodelili skupino z 10 udeleženci. Skupine so spuščali na pot v časovnih presledkih po 5 minut. Približno 14 km dolga ravninska pot vodi najprej do Dvorca Novo Celje, potem zavije med hmeljišča do Ribnika Vrbje, potem ob reki Savinji do Šempetra in Rimske nekropole, ki smo si jo lahko ogledali. Nakar smo zavili nazaj proti Žalcu, do prve fontane piva na svetu, kjer je bi tudi cilj pohoda in za hmeljarsko kosilo.

Na pohodu smo upoštevali vsa priporočila NIJZ-ja.

Zapisal vodnik Viktor Furman

7. junij 2020 | Pohod po obronkih KS Galicija

PD Galicija je 07. 06. 2020 izvedlo 32. tradicionalni pohod po obronkih KS Galicija.

Zbrali smo se pred POŠ Trje ob 8.00 uri. Čudovito sočno jutro nas je vabilo v naravo. Kljub poostrenim zdravstvenim razmeram se nas je zbralo 75 udeležencev. Štartali smo na Trju in pot nadaljevali mimo Podgore, Vrhovškove domačije do vrha na Šentjungerti.

Letos je bil program pohoda precej okrnjen, a izveden v skladu s pravili NIJZ-ja.

Zapisal: Vodnik Viktor Furman

 

12. februar 2020 | POŠ Trje - PD Galicija

V sredo, 12. februarja 2020 smo pričeli s pohodi z žalskimi seniorji po SPP. Dobili smo se ob 8. uri na parkirišču POŠ Trje  in se dogovorili za smer pohoda. Šli smo  čez Podgoro, nato smo se začeli dvigati do Vrhovškove domačije in nato po celotnem grebenu mimo Šumija do planinskega doma PD Galicija. Na poti smo uživali v čudovitih razgledih na vse strani. Na planinskem domu sta nas sprejela prijazna dežurna. Na domu smo pomalicali in tudi nazdravili rojstnem dnevu udeleženke. Vmes je Dušan poskrbel tudi za prvo štampiljko SPP. Po krajšem počitku smo se dogovorili za odhod in sicer v smeri Galicija, mimo Gališkega slapa. Tu smo uživali ob občudovanju naravnih lepot. Pot smo nadaljevali navkreber mimo Železnega do POŠ Trje, kjer so nas čakali jekleni konjički. Poslovilo smo se in si rekli vidimo se na naslednjem pohodu.

Zapisal vodnik Viktor Furman

 

25. januar 2020 | Pohod na Paški Kozjak

PD Galicija  je 25. januarja 2020 organiziralo tradicionalni pohod na Paški Kozjak.

Ob 8.00 uri smo se zbrali pred pokopališčem v  Galiciji, kjer smo se s svečkami poklonili spominu na naše umrle planince.

Nakar smo se z osebnimi vozili odpeljali do Socke in peš nadaljevali pot po poti XIV.  divizije do planinskega doma na Paškem Kozjaku, ki pa je bil žal zaprt. Pri domu smo pomalicali in nadaljevali pot proti Dobrni. Pri turistični kmetiji Švent smo se ustavili, kjer smo uživali ob topli malici.

Vozniki so šli po avtomobile in nato smo se prijetno utrujeni odpeljali domov.

Na pohodu je bilo prijetno vzdušje, pa tudi partizanska pesem ni manjkala, saj je zato poskrbelo vseh osem pohodnikov.

 Zapisal: Vodnik Ivi Brežnik

26. maj 2018 | Pohod na Krim (1107 m)

Opis poti: Naša pot se je začela na pragu našega glavnega mesta. Z osebnimi vozili smo se zapeljali do Ljubljanskega barja, natančneje do vasi Iška, od koder vodi le ena izmed mnogih planinskih poti na Krim, najvišji vrh občine Ig, s katerega se razprostira čudovit pogled na del Julijskih Alp, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in Ljubljansko kotlino. Mimo Gornjega Iga smo se povzpeli do Planinske koče na Krimu, kjer je bilo dovolj časa za okrepčilo. Med potjo smo opazovali čudovito naravo, cvetoče travnike, srečevali mnoge rekreativce in se večkrat ustavili za slikanje. Občasno je te lepe razglede motila megla, vendar nam je uspelo ujeti tudi lep razgled na telekomunikacijski in radijski oddajnik na Krimu. V dolino smo se vračali po krožni poti. Obenem si ogledali partizansko bolnišnico ter nato spustili v sotesko reke Iške, v Iški vintgar. Gre za 300 do 400 metrov globoko sotesko, v kateri so številni tolmuni, brzice in slapovi. Iški vintgar je predvsem v toplejšem delu leta priljubljena točka za sprehod po naravi in osvežitev ob vodi, poleti pa velja za priljubljeno naravno kopališče. Po krajšem oddihu v neokrnjeni naravi v Iškem vintgarju smo se odpravili proti domu.