Planinski društvi Galicija in Žalec
Vabita na pohod na 
Šmarno Goro (669 m)

 vodnik Sebastjan Ašenberger PD Galicija

V SOBOTO, 21. oktober 2023

 

Odhod z osebnimi vozili:    

  • ob 7.00 uri izpred podružnične OŠ Trje

 

Šmarna gora je vrh, ki se nahaja severozahodno od glavnega mesta Slovenije. Z vrha, na katerem se nahaja gostinski lokal ter cerkev, se nam odpre lep razgled na samo mesto Ljubljana, Gorenjsko, del Julijskih Alp, Karavank in Kamniško Savinjskih Alp.  

Z avtomobili se bomo pripeljali do našega izhodišča, naselja Tacen. Ko prečimo reko Savo, je takoj na levi strani veliko parkirišče. Na začetku nas markacije vodijo po pločniku, potlej pa nas usmerijo desno na ulico ter nato zavijemo levo pri gostišču na ožjo planinsko pot med ograjami zemljišč. Ko pridemo do vznožja hriba, vstopimo v gozd in pot se začne vse bolj vzpenjati. Po prečenju male lesene brvi, nas table usmerijo levo po Mazijevo poti do Grmade (676 m). Pot na Grmado je dokaj strma in kamnita, zato je nujna previdnost. Z vrha Grmade nadaljujemo po markirani poti čez greben. Po približno 15 minutah spusta pa nas pot pripelje na Sedlo, kjer se priključimo poti iz Tacna in Šmartnega. Čaka nas samo še zadnji nekaj minutni vzpon na Šmarno goro.

Čas hoje: Okrog 3 h

Dobro uhojeni planinski čevlji, pohodne palice, rezervna oblačila in zaščita pred mrazom, sončnimi žarki in dežjem/snegom.

Prijavite se lahko do četrtka, 19. oktobra 2023.
041/ 267-440 Sebastjan Ašenberger  (vodnik PD Galicija)